Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Донецький регіональний центр «Інваспорт» відзначив 25-річний ювілей

6 листопада в Бахмуті у міському центрі культури та дозвілля імені Євгена Мартинова відбувся урочистий захід з нагоди 25-річчя створення Донецького регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт».

На захід завітали почесні гості: Бахмутський міський голова Олексій Рева, директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик, заступник начальника Українського центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» Ігор Бурий, голова громадської організації «Донецька обласна організація Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України» Надія Паламарчук.

На головній сцені вручали квіти, подарунки і нагороди. Грамоти, Подяки отримали працівники центру «Інваспорт», видатні спортсмени – переможці, призери Паралімпійських і Дефлімпійських ігор, чемпіони світу та Європи, їх тренери, ветерани спорту, представники спортивних громадських організацій для осіб з інвалідністю.

«Передаю теплі щирі слова вітання від голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації Олександра Куця. Сьогодні з боку регіону приділяється величезна увага розвитку спорту, зокрема, спорту серед осіб з інвалідністю. Так, щомісяця 15 кращим спортсменам виплачується найвища в Україні стипендія. Також з метою мотивації та заохочення атлетам і тренерам за успішні виступи на міжнародних змаганнях передбачено одноразові грошові винагороди з обласного бюджету, які нещодавно збільшено вдвічі. Пишаючись досягненнями представників Донеччини, ми визнаємо наявність проблем і шукаємо шляхи їх вирішення. Сподіваємось, у недалекому майбутньому буде створена олімпійська база, споруди якої дозволять спортсменам з інвалідністю проводити якісну підготовку та ще успішніше виступати на турнірах найвищого рівня, розвивати нові види спорту», - сказав Володимир Мицик.

Подякою департаменту сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації за всебічну підтримку паралімпійського руху Володимир Мицик нагородив очільника міста Бахмут Олексія Реву.

 

«Ми пишаємось спортсменами Донеччини, у тому числі представниками міста Бахмут, які є учасниками і переможцями європейських, світових чемпіонатів, Паралімпійських, Дефлімпійських ігор. Упевнений, без підтримки, зусиль з боку обласної та місцевої влади, напруженої важкої праці було б неможливо досягнути високих результатів. Сьогодні ми висловлюємо вдячність атлетам, тренерам, усім людям, хто знаходиться поруч і тримає гідну планку на всеукраїнському та міжнародному рівнях. Бажаємо вам миру, творчих успіхів, високих спортивних досягнень, які прославлятимуть Україну, Донеччину та Бахмут», - зазначив Олексій Рева.

 

Грамотами Донецької обласної державної адміністрації нагороджено: заслуженого тренера України з настільного тенісу Віктора Михайлова, заслуженого тренера України з легкої атлетики, заслуженого працівника фізичної культури і спорту України Вячеслава Поньку.

Подяки Донецької обласної державної адміністрації отримали: заслужений тренер України з шашок Дмитро Мударісов, начальник Донецького регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» Костянтин Шевченко, директор Донецької обласної дитячо-юнацької спортивної школи осіб з інвалідністю Юрій Оніщенко, в.о. заступника директора Донецької обласної дитячо-юнацької спортивної школи осіб з інвалідністю Тетяна Шевченко.

Цінними подарунками Донецької обласної державної адміністрації відзначено: заслуженого майстра спорту України з плавання Олександра Мащенка, заслуженого майстра спорту України з плавання, Героя України Віктора Смирнова.

 
 
 

Грамотами департаменту «За високі спортивні досягнення, особистий вагомий внесок в популяризацію і розвиток фізичної культури і спорту серед осіб з інвалідністю на території Донецької області та за її межами і з нагоди 25-річчя від дня заснування Донецького регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» нагороджені: голова Бахмутської територіальної організації УТОГ Всеукраїнської громадської організації глухих Тетяна Громова; заслужений майстер спорту України з легкої атлетики Дмитро Ібрагімов; заслужений майстер спорту України з плавання Сергій Кліпперт; чемпіон, срібний та бронзовий призер Всесвітніх літніх ігор глухих Володимир Крейдунов; заслужений майстер спорту України з футзалу Андрій Луцик; заслужений майстер спорту України з плавання Олександр Мащенко; заслужений майстер спорту СРСР з легкої атлетики Олександр Мохір; майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики Євген Полухін; ветеран спорту осіб з інвалідністю Олександр Саєвський; заслужений майстер спорту України з плавання, Герой України Віктор Смирнов; заслужений майстер спорту України з плавання Ірина Соцька; заслужений майстер спорту України з легкої атлетики Римма Філімошкіна; заслужений майстер спорту України з шахів Ігор Ярмонов, майстер спорту України з академічного веслування Ярослав Коюда.

 
 
 
 
 

Вітальне слово від президента Національного комітету спорту інвалідів України, Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю Валерія Сушкевича передав заступник начальника Українського центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» Ігор Бурий:

«Шановні колеги та однодумці! З особливим відчуттям сьогодні звертаюсь до загалу Донецького регіонального центру «Інваспорт» у зв’язку з 25-ю річницею створення. Висловлюю подяку за спільну роботу щодо втілення реабілітаційно-спортивних проектів у сфері забезпечення прав громадян з інвалідністю та потужний внесок у перемоги паралімпійців та дефлімпійців з Донеччини. Вам випала непроста доля – випробування військовими діями на Сході нашої країни, і Ви гідно вистояли, ще більше загартувались і залишились вірними громадянами нашої держави. Переконаний, що щоденна кропітка робота кожного з вас щодо реалізації державної політики у сфері, залучення осіб з інвалідністю, зокрема, дітей до систематичних занять фізичною культурою і спортом та фізкультурно-спортивною реабілітацією обов’язково буде оцінена нашою державою. Бажаємо всім успіхів, процвітання, а також нових надзвичайних перемог».

 

Грамотами Українського центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» нагороджені: майстер спорту України з легкої атлетики, тренер обласної комплексної  дитячо-юнацької спортивної школи «Україна» Наталія Василенко, начальник організаційного відділу ДРЦ «Інваспорт» Наталія Войцеховська, начальник управління з питань фізкультури та спорту Бахмутської міської ради Віктор Лис, заслужений тренер України з плавання Василь Лисенко, головний бухгалтер ДРЦ «Інваспорт» Наталя Стахова, начальник учбово-спортивного відділу ДРЦ «Інваспорт» Ілля Рева, інструктор на загальних засадах з інвалідного спорту в місті Покровськ Віктор Переяслов.

 
 
 
 

«Ювілей центру «Інваспорт» не був би можливий без присутніх тут людей. Ми вдячні міській владі, яка в найкоротший термін створила необхідні умови, Донецькій обласній державній адміністрації, департаменту сім’ї, молоді та спорту – за величезну фінансову підтримку, що надається розвитку спорту серед осіб з інвалідністю. Вдячні спортсменам і тренерам, яких ми шануємо за їх силу волі, жагу до вдосконалення та нових досягнень, а також нашим спонсорам і всім небайдужим», - зазначив у вітальному слові начальник Донецького регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» Костянтин Шевченко.

 

Грамоти ДРЦ «Інваспорт» отримали: інструктор зі спорту осіб з інвалідністю на загальних засадах у місті Краматорськ Костянтин Галан, провідний фахівець організаційного відділу ДРЦ «Інваспорт» Іван Головенко, майстри спорту України з шашок Людмила Гуслєва, Сергій Манін, Зінаїда Мручковська, тренер-викладач з баскетболу Донецької обласної дитячо-юнацької спортивної школи осіб з інвалідністю Геннадій Лук’янов, майстер спорту України з пауерліфтингу Михайло Мельников, майстер спорту України міжнародного класу з плавання Ніна Козлова, головний фахівець учбово-спортивного відділу ДРЦ «Інваспорт» Інна Оніщенко, тренер-викладач з легкої атлетики Донецької обласної дитячо-юнацької спортивної школи осіб з інвалідністю Ігор Одинченко, майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики Юлія Павленко, керівник відокремленого підрозділу Української федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату в Донецькому регіоні Артур Радковський, тренер-викладач з легкої атлетики Донецької обласної дитячо-юнацької спортивної школи осіб з інвалідністю Сергій Сільченко, головний фахівець організаційного відділу ДРЦ «Інваспорт» Ольга Троян, інструктор зі спорту осіб з інвалідністю на громадських засадах учбово-виробничого підприємства УТОГ міста Бахмут Ельдар Юсубов.

 
 
 
 

Подяками ДРЦ «Інваспорт» відзначені: колектив Українського центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт», колектив управління з питань фізичної культури та спорту департаменту сім’ї, молоді та спорту Донецької обласної державної адміністрації, директор Донецького вищого училища олімпійського резерву ім. С.Бубки Ігор Анушкевич, директор Бахмутського міського центру культури та дозвілля ім. Є.Мартинова Наталя Бітюкова, генеральний директор ТОВ «Кнауф Гіпс Донбас» Олександр Бичков, директор ЧП Об’єднання Громадян Бахмутського Учбово-виробничого підприємства УТОС Оксана Дарових, головний лікар обласного фізкультурно-лікарського диспансеру Антон Діденко, директор Бахмутського аграрного ліцею Олена Канделюк, директор з загальних питань ПАТ «ARTWEINERI» Вікторія Мальована, директор Бахмутського педагогічного коледжу Ніна Мащенко, директор Авдіївського спортивного клубу «Дзюдо» Євген Попов, голова Покровської районної організації осіб з інвалідністю Катерина Сахарова.

 
 

Вагомим ланцюгом в системі розвитку спорту серед осіб з інвалідністю в регіоні виступає Донецька обласна організація Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України», з якою ДРЦ «Інваспорт» працює в тісному контакті.

«Для осіб з інвалідністю спорт – це дружба, красота тіла, сила, рух і, найголовніше, здоров’я. Хочу висловити подяку всім, хто працює в міських громадських організаціях, усій великій команді, яка опікується людьми з особливими потребами. Завдяки спільній роботі ми маємо спонсорів задля проведення заходів, змагань, залучення до них якомога більшої кількості людей з інвалідністю», - зазначила голова громадської організації Надія Паламарчук.

 

Протягом заходу позитивні емоції присутнім дарували творчі колективи Бахмутського міського центру культури та дозвілля ім. Є.Мартинова.

 
 

Для довідки

Сьогодні Донецький регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» (ДРЦ «Інваспорт») є структурним підрозділом департаменту сім’ї, молоді та спорту Донецької обласної державної адміністрації.

Історія центру розпочалася 25 років тому, коли 15 березня 1993-го на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.1992 № 31 «Про комплексну програму вирішення проблем інвалідності в Україні», постанови комітету з фізичної культури та спорту облдержадміністрації та Донецької обласної ради незалежних галузевих профспілок в місті Торезі було створено обласний центр інвалідного спорту «Інваспорт».

З 1 березня 1996 року регіональний центр переведено в місті Донецьк, а в 2014-му організація була змушена змінити місцезнаходження та пройти перереєстрацію в місті Бахмут.

Офіс ДРЦ «Інваспорт» розташований на базі стадіону «Металург» (за адресою: 84511, м. Бахмут, вул. Садова, 137). На сьогодні організація має майже повністю укомплектований штат із фахівцями в чотирьох містах (Бахмут, Краматорськ, Маріуполь, Слов’янськ) і одному районі (Волноваський) області.

Надійним помічником для центру виступає Донецька обласна дитячо-юнацька спортивна школа для осіб з інвалідністю, що з 2012 року працює як самостійна одиниця. Результатом цієї співпраці є виховання плеяди атлетів вищої майстерності.

За чверть віку Донецькому регіональному центру «Інваспорт» є чим пишатися:

Паралімпійські ігри 1996 року (США) – 1 золота, 1 срібна медалі;
Паралімпійські ігри 2000 року (Австралія) – 2 золоті, 2 срібні, 2 бронзові медалі;
Паралімпійські ігри 2004 року (Греція) – 11 золотих, 4 срібних, 7 бронзових медалей;
Паралімпійські ігри 2008 року (Китай) – 2 золоті, 6 срібних, 11 бронзових медалей;
Паралімпійські ігри 2012 року (Великобританія) – 5 золотих, 3 срібних, 5 бронзових медалей.
Паралімпійські ігри 2016 року (Бразилія) – 4 золотих, 1 срібна, 7 бронзових медалей;
Всесвітні ігри глухих 1997 року (Данія) – 1 бронзова медаль;
Дефлімпійські ігри 2001 року (Італія) – 1 бронзова медаль;
Дефлімпійські ігри 2005 року (Австралія) – 1 срібна медаль;
Дефлімпійські ігри 2009 року (Тайвань) – 2 золотих, 1 срібна, 3 бронзові медалі;
Дефлімпійські ігри 2013 року (Болгарія) – 1 золота, 4 срібні, 3 бронзові медалі;
Дефлімпійські ігри 2017 року (Туреччина) – 1 золота, 1 срібна, 3 бронзові медалі.

За роки роботи центром підготовлено:

- майстрів спорту України – 113 чол.;
- майстрів спорту України міжнародного класу – 51 чол.;
- заслужених майстрів спорту України – 24 чол.;
- заслужених тренерів України – 19 чол.;
- заслужених працівників фізичної культури і спорту України – 11 чол.

Спортсмени з інвалідністю Донецької області та їх тренери нагороджені 75 державними нагородами. Заслуженому майстру спорту з плавання Віктору Смирнову присвоєно звання Героя України з врученням ордена «Золота зірка».

 

Більше світлин з заходу – на нашій сторінці в соціальній мережі Facebook: www.facebook.com/donsportmolod (альбом – за посиланням).

 
07.11.2018

Новини

Перелік спортивних секцій для ВПО з Донеччини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах