Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


У Маріуполі відбулось виїзне засідання колегії департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації

23 жовтня в Маріуполі відбулось виїзне засідання колегії департаменту сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації.

У заході взяли участь члени колегії на чолі з директором департаменту Володимиром Мициком, заступник Маріупольського міського голови Олександр Кочурін, голова постійної комісії міської ради з питань освіти і науки, духовності, молодіжної політики, справах сім'ї, культури і спорту Володимир Курський, працівники департаменту, керівники обласних фізкультурно-спортивних організацій, а також спортивний актив Маріуполя.

«Багаторічна практика свідчить – проведення виїзного засідання стає поштовхом у розвитку сфери в тому місті або районі, де воно відбувається. Сподіваюсь, сьогоднішнє спілкування буде корисним для міста Маріуполя, яке завжди вважалось у Донецькій області флагманом спорту, та допоможе вийти на лідерські позиції і в Україні», - зазначив у вступному слові Володимир Мицик.

З питання щодо реалізації регіональної політики у сфері фізичної культури та спорту в Маріуполі доповів начальник управління молоді та спорту Маріупольської міської ради Олексій Казанцев. Він позначив, що в місті прийнята цільова програма «Маріуполь спортивний» на 2018-2022 роки, завдання якої – збільшення кількості людей, що займаються спортом, а також надання можливості для занять фізичною культурою шляхом будівництва та реконструкції спортивної інфраструктури.

 
 

За словами доповідача, основним інструментом для залучення маріупольців до масового спорту є створення громадських спортивних клубів – на сьогодні таких клубів у місті вже 15, вони охоплюють 450 осіб. У комплексних дитячо-юнацьких спортивних школах міста, яких наразі налічується 7, займаються близько 4000 спортсменів під керівництвом 110 тренерів з 29 видів спорту.

З метою морального і матеріального заохочення провідним і перспективним спортсменам Маріуполя щорічно виплачуються стипендії. Так, за підсумками 2017 року призначено 25 стипендій: 5 – молодим та перспективних спортсменам міста, 5 – їх тренерам, 5 – спортсменам з неолімпійських видів спорту, 10 – спортсменам з інвалідністю. Також встановлено премії атлетам за успішні виступи на чемпіонатах світу (1 місце – 40 тис. грн., 2 місце – 27 тис. грн., 3 місце – 19 тис. грн.) та чемпіонатах Європи (1 місце – 27 тис. грн., 2 місце – 19 тис. грн., 3 місце – 13,5 тис. грн.).

Олексій Казанцев наголосив, що велика кількість об’єктів спортивної інфраструктури міста знаходиться в незадовільному стані, і рішенням цієї проблеми мають стати будівництво нових сучасних майданчиків (міні-футбольне поле, багатофункціональний універсальний майданчик, антивандальні тренажери, бігові доріжки) при загальноосвітніх навчальних закладах та на прибудинкових територіях, а також модернізація існуючих споруд. Для участі в конкурсі проектів, що реалізовується за кошти Державного фонду регіонального розвитку за співфінансування з обласного бюджету, від Маріуполя заявлено реконструкцію трьох об’єктів: легкоатлетичного манежу, комплексної дитячо-юнацької спортивної школи № 2 та плавального басейну «Нептун».

 
 

Згідно порядку денного, далі виступили члени колегії департаменту сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації, які у своїх доповідях акцентували увагу на досягненнях і недоліках у розвитку спортивної сфери в Маріуполі, шляхах вирішення актуальних проблем.

Заступник начальника управління – начальник відділу реалізації профільних програм управління з питань фізичної культури та спорту департаменту Наталія Точилова зауважила, що за підсумками 2017 року, згідно рейтингу керівників органів управління фізичною культурою та спортом та рейтингу з видів спорту, Маріуполь очолив першу групу міст Донецької області (у 2015-2016 роках в рейтингу керівників спорту Маріуполь був на 4 місці). Щодо показника витрат у сфері фізичної культури та спорту на одного мешканця, Маріуполь обіймає 6 сходинку серед 15 міст Донеччини.

 

Аналізуючи склад та зміст цільової програми «Маріуполь спортивний», її відповідність Стратегії розвитку міста Маріуполь та завданням «Регіональної цільової програмам розвитку фізичної культури і спорту в Донецькій області на 2017-2021 роки», Наталія Точилова позначила низку нагальних питань, змін та доповнень, які рекомендовано внести до документу. Серед них – визначення переліку об’єктів спортивної інфраструктури, що потребують оновлення; участь у конкурсному відборі проекті і програм, що можуть реалізовуватися за кошти Державного фонду регіонального розвитку, відповідне оформлення необхідних документів; забезпечення діяльності літніх шкіл плавання; залучення до проведення щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення міста; залучення внутрішньо переміщених осіб до фізкультурно-оздоровчої роботи; організація літнього відпочинку та оздоровлення дітей – учнів ДЮСШ; розгляд питання щодо придбання житла провідним спортсменам та їх тренерам; організація заходів щодо фізкультурно-спортивної та реабілітаційної роботи серед осіб з інвалідністю; проведення заходів щодо медичного забезпечення спортсменів. Окрім цього, Маріуполь є єдиним містом у Донецькій області, де не прийнята місцева Програма розвитку масового футболу.

Занепокоєння викликає суттєве зниження кількості учнів дитячо-юнацьких спортивних шкіл (у 2015 році – 4915, у 2018 році – 4000). Питання щодо збереження учнівського та тренерського складу, належної фінансової підтримки гостро постають і в зв’язку з майбутньою реорганізацією ДЮСШ міста. Сьогодні потребують покращення наявні спортивні майданчики зі штучним покриттям: облаштування освітлення, благоустрій прилеглої території, а також установка сітки та огорожі за воротами з обох боків. Також актуальним є облаштування спортивних об’єктів міста елементами доступності для осіб з інвалідністю.

 

Директор школи вищої спортивної майстерності Крістіна Русінова зазначила, що Маріуполь має представництво у 9 відділеннях з видів спорту: бокс, боротьба вільна, боротьба греко-римська, вітрильний спорт, важка атлетика, водне поло, гандбол, плавання та триатлон (останній закріплений за містом з 2017 року, проте навчально-тренувальний процес проходить за межами Донецької області). У місті Маріуполі працюють 15 тренерів-викладачів ШВСМ (з них 8 штатних). Саме в цьому місті розпочалось відродження такого виду спорту, як гандбол, і в сезоні 2017/2018 років команда «Донбас» стала бронзовим призером чемпіонату України (Суперліга) серед чоловіків. Також у 2017 році відбулось поповнення у відділенні водного поло – до ШВСМ зараховано спортсменів чоловічої команди Суперліги, яка здобула бронзові нагороди. Потужним виявилось і підсилення відділення боксу двома тренерами-викладачами та їх вихованцями з Маріуполя.

З числа 83-х учнів ШВСМ, які входять до складу збірної України, Маріуполь представляють 28 спортсменів. У 2018 році звання майстра спорту України міжнародного класу присвоєно Валерію Кудряшову – спортсмену відділення вітрильного спорту, а ще 16 маріупольців виконали норматив майстра спорту України. Стипендії з обласного бюджету отримують 23 спортсмена Маріуполя, серед яких 10 представляють олімпійські види спорту.

 

Начальник управління з питань фізичної культури та спорту Бахмутської міської ради, президент федерації легкої атлетики Донецької області Віктор Лис наголосив, що спортивна громадськість Маріуполя повинна працювати як одна команда, мати єдиний погляд на стратегію розвитку сфери. Також він акцентував увагу на необхідності серйозної модернізації легкоатлетичної інфраструктури міста (із залученням коштів обласного, державного бюджетів та міжнародних грантів), оновлення спортивного інвентарю, а також забезпечення необхідними умовами легкоатлетів, які спеціалізуються в метальних вправах.

 

Заступник головного лікаря комунального лікувально-профілактичного закладу «Обласний лікарсько-фізкультурний диспансер» Ілля Тригубчак зауважив, що спортсмени вищої спортивної майстерності мають проходити обстеження, лікування та реабілітацію належного рівня, який на сьогоднішній день забезпечено в Бахмуті. При цьому у відділенні спортивної медицини, що працює в Маріуполі, задля забезпечення якості медичних послуг нагального вирішення потребують питання щодо оновлення обладнання, а також кадрова проблема.

 

Стан реалізації регіональних завдань молодіжної політики в місті Маріуполь охарактеризувала заступник директора – начальник управління у справах сім’ї та молоді департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Лілія Золкіна. Вона звернулась з пропозицією розглянути питання щодо введення в штатний розпис управління молоді та спорту міськради ще одного (третього) спеціаліста, який би опікувався питаннями саме молодіжної політики, а також зауважила, що Маріуполь є єдиним містом у Донецькій області, де при виконкомі не створено національно-патріотичну раду. При цьому позитивну динаміку можна відзначити щодо участі молоді Маріуполя в обласних заходах, також показовим є лідерство міста в регіоні щодо кількості діючих молодіжних центрів та платформ.

Після обговорення питань порядку денного Володимир Мицик взяв участь в урочистій церемонії нагородження. Грамотами департаменту сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації за вагомий особистий внесок у розвиток фізичної культури та спорту у Маріуполі відзначені: Наталія Василенко – тренер дефлімпійської збірної команди з легкої атлетики, тренер-викладач з легкої атлетики обласної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Донецької обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна»; Євген Зиков – віце-президент федерації боксу міста Маріуполя; Ірина Сивакова – тренер-викладач з велосипедного спорту комунального закладу «Комплексна дитячо-юнацької спортивна школа» Маріупольської міської ради; Олександр Скутельник – президент федерації баскетболу міста Маріуполя, директор муніципального баскетбольного клуба «Маріуполь»; Ярослав Підмастерчик – тренер-викладач з боксу школи вищої спортивної майстерності, комплексної дитячо-спортивної школи «Лідер» профспілкової організації ДП «Маріупольський морський торгівельний порт»; Данило Чуфаров – заслужений майстер спорту України з плавання, рекордсмен та багаторазовий призер Паралімпійських ігор.

 
 

Грамотами департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, сертифікатами на виплату одноразової грошової винагороди та відзнаками «Кращий спортсмен Донецької області», «Кращий тренер Донецької області» за підсумками виступів у серпні 2018 року нагороджено: Станіслава Оліферчика – майстра спорту України зі стрибків у воду, бронзового призера чемпіонату Європи та його наставника Анатолія Голованя – заслуженого тренера України зі стрибків у воду, тренера-викладача комунального закладу «Комплексна дитячо-юнацької спортивна школа «Меотіда» Маріупольської міської ради.

 

Також грамоту департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації і сертифікат на виплату одноразової грошової винагороди отримав Олександр Баландін – майстер спорту міжнародного класу з армспорту, срібний призер чемпіонату світу, що відбувся 14-21 жовтня в Туреччині.

Окрім цього, посвідчення про присвоєння спортивних звань вручили маріупольцям, які досягли успіхів на цьогорічних всеукраїнських змаганнях з вітрильного спорту: «Майстер спорту України» – Вадиму Окладнікову, представнику школи вищої спортивної майстерності та комунального закладу «Маріупольський міський водноспортивний комплекс»; «Кандидат у майстри спорту України» – Андрію Кені та Богдану Рухліну, вихованцям КЗ «Маріупольський міський водноспортивний комплекс».

 
 

Більше світлин з заходу – на нашій сторінці в соціальній мережі Facebook: www.facebook.com/donsportmolod (альбом – за посиланням).

 

 
24.10.2018

Новини

Перелік спортивних секцій для ВПО з Донеччини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах