Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Володимир Мицик: Проект олімпійської спортивної бази в Святогірську передбачає збереження існуючої екосистеми і доступність для місцевих мешканців

19 жовтня в Краматорську в офісі регіональної телерадіокомпанії «Регіон-Донбас» відбувся брифінг на тему «Презентація будівництва олімпійської спортивної бази в місті Святогірську».

На питання представників засобів масової інформації відповідали: директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик, керівник ПП «РЕСТРО», головний архітектор проекту Аркадій Дашевський, директор школи вищої спортивної майстерності Крістіна Русінова.

«Проект будівництва олімпійської спортивної бази є надзвичайно важливим для Донеччини. Ця мрія з’явилась у спортивної громадськості регіону давно, і, нарешті, протягом останніх місяців ми можемо бачити конкретні кроки в напрямку її реалізації», - зазначив Володимир Мицик.

Він нагадав, що 18 травня 2018 року на XХVІ (позачерговій) сесії Святогірської міської ради депутати підтримали питання щодо: 1) розробки детального плану території (ДПТ); 2) надання дозволу департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації на розробку проекту землеустрою щодо відведення у постійне користування земельної ділянки для будівництва регіональної спортивної бази.

На розробку детального плану території Святогірській міській раді було надано субвенцію з обласного бюджету (195,0 тис. грн.). Також з обласного бюджету департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації виділено кошти на проведення топозйомки (145,1 тис. грн.) та розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під будівництво олімпійської спортивної бази та проходження державної експертизи (76,0 тис. грн.).

По закінченню розробки детального плану території, якою займалося приватне підприємство «РЕСТРО» (м. Слов’янськ), відповідну документацію було передано Святогірській міській раді для громадського обговорення.

 

«Детальний план території – це документ, який є основоутворюючим, закладає вимоги і обмеження до тих об’єктів, що там з’являться, - зазначив Аркадій Дашевський. - ДПТ буде дороговказом для проектувальника: на що потрібно звернути увагу і які задачі повинні бути вирішені».

Спікери наголосили, що головним завданням під час реалізації проекту має стати максимальне збереження існуючої екосистеми.

«Місце розміщення майбутнього об’єкту – західна частина міста Святогірськ, біля бази відпочинку «Зелений гай». Територія складає 20 гектарів, представляє собою велике поле, що виходить до дубового гаю. При розробці ДПТ ми розташували споруди таким чином, щоб врахувати наявність комунікацій, геологічну та екологічну обстановку, що там склалися. Так, велика кількість зелених насаджень – вікові дуби та інші цінні рослини – зберігаються і не зачіпаються забудовою», - підкреслив Аркадій Дашевський.

Окрім цього, задля виключення потрапляння будь-яких забруднюючих чинників у екосистему, передбачається створення системи зливової каналізації. З точки зору позитивного впливу на містобудування реалізація проекту також дозволить розвинути транспортно-пішохідну схему і, як результат, «розвантажити» центр Святогірська.

Будівництво регіональної бази заплановано у три черги. Перша передбачає зведення двоповерхового спортивного корпусу, адміністративних споруд, відновлювального центру, житлового корпусу на 300 осіб, харчоблоку на 150 осіб, площинних спортивних майданчиків. Друга черга – критий басейн з трамплінами та вишками розміром 74х25 м (кількість доріжок – 10), трибуни для глядачів, зал сухого плавання, тренажерний зал та спеціалізовані спортивні зали. Третя черга – стадіон для занять легкою атлетикою з секторами для легкоатлетичних метань, стандартне футбольне поле, трибуни на 5 тис. глядачів, відкрита зона для розминки та тренувань, критий легкоатлетичний манеж.

 

«Цей об’єкт – новий крок у сучасному спорті, адже в технічному завданні враховані найбільш передові вимоги, що дозволить спортсменам та тренерам вести якісний підготовчий процес, - зазначила Крістіна Русінова. - Раніше в школі вищої спортивної майстерності Донецької області культивувалось 24 види спорту, а на сьогоднішній день їх кількість складає 17. Зауважу, що в регіоні збережені відділення зі стрільби кульової, сучасного п’ятиборства, гімнастики спортивної, але представники цих видів спорту вимушені постійно жити і тренуватись за межами Донеччини, бо потребують умов, яких область сьогодні не має. Це ж стосується і велоспорту на треку, і триатлону. А нам дуже б хотілося, щоб замість витрат на виїзні збори ми могли проводити відповідну підготовку на території нашого регіону».

Володимир Мицик наголосив, що хід реалізації проекту знаходиться під опікою голови Донецької облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації Олександра Куця. Знайшов підтримку проект і на загальнонаціональному рівні, отримавши схвальні відгуки від Міністра молоді та спорту України Ігоря Жданова та президента Національного олімпійського комітету України Сергія Бубки. Планується, що фінансування необхідних робіт відбуватиметься з обласного та державного бюджетів із залученням міжнародних інвестицій.

Передбачається, що споруди зможуть використовувати як представники олімпійських, так і неолімпійських видів спорту, а також спортсмени з обмеженими фізичними можливостями. На базі проводитимуться змагання обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів, а також навчально-тренувальні збори за участю збірних команд України, спортсменів з різних регіонів. Також об’єкт має бути доступним для пересічних громадян.

«Мешканці Святогірська повинні мати рівний доступ до споруд у той час, коли там не будуть зайняті підготовкою або змаганнями спортсмени. Планується, що там будуть відкриті відділення дитячо-юнацьких спортивних шкіл, і діти зможуть безкоштовно відвідувати спортивні секції. У сучасному суспільстві є запит на те, щоб бути здоровим, спортивним, і ми сподіваємось, що будівництво олімпійської спортивної бази надасть новий поштовх щодо залучення населення до спорту, регулярних занять руховою активністю», - резюмував Володимир Мицик.

 
20.10.2018

Новини

Перелік спортивних секцій для ВПО з Донеччини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах