Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Перший футбольний турнір серед дитячих команд, присвячений пам’яті Народного героя України Степана Чубенка

24-26 серпня в Краматорську відбувся перший футбольний турнір серед дитячих команд, присвячений пам’яті Степана Чубенка. За ініціативи голови Громадської спілки «Федерація футболу Донецької області» Максима Єфімова започатковано змагання серед 12-річних юних майстрів шкірного м’яча, присвячене пам’яті воротаря команди «Авангард», за яким навіки вічні закріплений перший номер.

Про 16-річного Народного героя України, який загинув від куль «захисників руського міра» у селищі Горбачово-Михайлівка під Донецьком, ще будуть знімати документальні та художні фільми. Друзі та соратники не забувають воротаря молодіжної команди краматорського «Авангарду» і кожен рік збираються на день його загибелі, аби на футбольному полі вирішити давнє питання, хто ж з них вартий перемоги.

Чому обрано саме цю вікову категорію юних гравців? Відповідь дуже проста. Адже після кількох років інтенсивного навчання учорашні початківці виходять на новий рівень підготовки і незабаром вони стартуватимуть у змаганнях Дитячо-юнацької футбольної ліги України. До того ж Степан Чубенко мріяв не лише грати у футбол, але й бути тренером. Він ретельно аналізував тренування та робив учбові конспекти.

На відкритті змагання, яке стартувало у День Незалежності України, директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик підкреслив, що людину пам’ятають доти, поки про неї згадують люди. І висловив впевненість в тому, що хтось з тих, хто нині виходить на смарагдовий газон стадіону «Прапор», неодмінно вдягне футболку збірної України, про яку так мріяв Степан Чубенко.

До речі, під час виконання Гімну України несподівано впав Кубок з зображенням Степана, на що мама Народного героя Сталіна В’ячеславівна зазначила з посмішкою: «Це Стьопка бешкетує». І побажала юним спортсменам старанно тренуватися та наполегливо працювати, аби мрії дитинства неодмінно здійснилися.

На урочистій церемонії відкриття змагань був присутній основний склад команди «Авангард» (Краматорськ). Від імені команди до юних майстрів м’яча звернувся воротар і віце-капітан команди Артур Денчук. Він нагадав старий вислів про те, що «воротар – це половина команди, а іноді навіть трохи більше». І підкреслив, що Степан був завжди лідером в усьому. А тому і тренери і фахівці будуть особливо стежити за успіхами юних голкіперів, які, на його думку, саме у цих змаганнях мають показати свій клас».

Церемонія відкриття завершилася спільним фото та автограф-сесією гравців «Авангарду».

У перший день змагань матч між командами «Мрія» (Куп’янськ) та «Фортуна» (Костянтинівка) не виявив переможця, бо тут саме воротарі та захист були вправнішими за форвардів та залишили свої ворота «сухими». У тому неабияка заслуга воротаря «Фортуни» Ростислава Ржавського, якого, до речі, пізніше було визначено кращим гравцем у своїй номінації. А гра двох краматорських команд - ДЮСШ та «Авангарду-06» - завершилася впевненою перемогою старших з рахунком 4:1.

У другий день змагань визначною виявилася гра між сусідами з Краматорська та Костянтинівки. Її долю вирішив один-єдиний гол у ворота «Фортуни». А гра між командами ДЮСШ та «Мрією» завершилася «всуху» - 0:0.

Оскільки підопічні Миколи Гумського та Руслана Забуги («Авангард-06») здобули дві перемоги, в останній зустрічі їх задовольняв будь-який результат. А ось їх суперникам з Куп’янська потрібна була лише перемога. Втім, зустріч закінчилася з рахунком 1:1. І дуже цікавому ті самобутньому колективу з Харківської області, аби дізнатися про свою турнірну долю, довелося чекати на підсумок останньої гри та сподіватися на те, що підопічні Дмитра Молдована з Костянтинівки програють або зіграють внічию з наймолодшими учасниками турніру (команда ДЮСШ складалася з гравців 2007 року народження). І певний час їх надії виправдовувалися. Рахунок 1:1 тримався майже півгодини. Та під завісу матчу «Фортуна» провела результативну атаку і схилила шальки терезів на свій бік - 2:1. А разом з цим – срібні нагороди турніру.

Втім, тренер команди «Мрія» (Куп’янськ) Максим Календо, підбиваючи підсумки турніру, залишився задоволений діями своїх гравців: «По-перше,  хочу подякувати організаторам - Федерації футболу Донецької області та особисто її голові Максиму Єфімову. Дуже добрі умови розміщення, проживання, харчування. Прекрасне поле, сильні суперники. По-друге, не слід забувати про те, що для більшості наших хлопчиків це були перші змагання на великому полі. А перехід з малих майданчиків на стандартні у такому віці дуже нелегкий. У цілому я задоволений діями своїх вихованців. Все ж таки не програли жодного матчу. А перемоги, впевнений, ще прийдуть».

До речі, Дмитро Зубенко з команди «Мрія» по завершенню змагань отримав приз кращого півзахисника турніру. Кращим нападником визнано Вадима Пречистенського з команди ДЮСШ Краматорська, а захисником – Данилу Сукова з «Авангарду-06». Приз кращого гравця турніру дістався Касіму Назарову з складу команди-переможниці.

Нагородження лауреатів та призерів першого дитячого туріну пам’яті Степана Чубенка відбулося під час перерви матчу шостого туру чемпіонату України з футболу в першій лізі між командами «Авангард» (Краматорськ) - ФК «Суми». Медалі та призи вручили директор департаменту молоді, сім’ї та спорту Донецької облдержадміністраціі Володимир Мицик, заступник голови ГС «ФФДО» Олег Зубарев, мама Степана Чубенка Сталіна В’ячеславівна. Аплодували юним майстрам шкіряного м’яча півтори тисячі уболівальників, які в цей вечір прийшли на стадіон «Прапор».

 
02.09.2018

Новини

Перелік спортивних секцій для ВПО з Донеччини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах