Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Пішов з життя Олександр Котов

Спортивна громадськість Донеччини зазнала непоправної втрати – на 73-му році життя помер Олександр Михайлович Котов, заслужений тренер України СРСР та України з боксу, тренер донецької школи вищої спортивної майстерності, спортивного клубу «ІСД», наставник низки титулованих боксерів, у числі яких заслужений майстер спорту, чемпіон світу та триразовий переможець чемпіонату Європи Олександр Ягубкін.

Усі, хто працював поруч з Олександром Михайловичем, пам’ятатимуть його як професіонала своєї справи, чуйного та мудрого товариша. За свою довгу трудову біографію Олександр Котов вніс гідний вклад у життя Донецької області зокрема та України в цілому і назавжди залишиться в серцях людей, які знали його.

Департамент сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації висловлює щирі співчуття рідним та близьким Олександра Михайловича.

Біографічна довідка

Олександр Михайлович Котов народився 4 березня 1946 року в Саратові. У молодості сам активно займався боксом, вигравав першість центральної ради добровільного спортивного товариства «Зеніт», однак через травму руки змушений був рано завершити спортивну кар’єру і як спортсмен суттєвих успіхів не досяг.

У 1969 році переїхав на постійне місце проживання до Донецька. Аби не лишати бокс, незабаром зайнявся тренерською діяльністю. Близько десяти років тренував початківців-боксерів у палаці спорту «Ювілейний», далі перейшов у спортивне товариство «Авангард» і отримав посаду старшого тренера резерву збірної Радянського Союзу. Згодом працював тренером з боксу в донецьких спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву № 3 і школі вищої спортивної майстерності. З 1999 року також тренував боксерів у спортивному клубі корпорації «Індустріальний союз Донбасу».

За довгі роки підготував багатьох титулованих боксерів, які досягли успіху на міжнародній арені. Найвідоміший його учень – Олександр Ягубкін, заслужений майстер спорту СРСР, чемпіон світу, володар Кубка світу, триразовий чемпіон Європи, срібний призер Кубка світу, чотириразовий чемпіон СРСР, абсолютний чемпіон СРСР. Котов займався з Ягубкіним з тринадцятирічного віку і за підготовку цього спортсмена був удостоєний почесного звання «Заслужений тренер СРСР».

Під керівництвом Олександра Котова також тренувалися: Віктор Акшонов – майстер спорту міжнародного класу, дворазовий чемпіон СРСР, триразовий володар Кубка СРСР, Олексій Галушко – срібний призер чемпіонату СРСР. У пострадянський період його вихованці Віктор Перун і Олександр Бокало ставали призерами європейських і світових першостей.

Загалом Олександр Котов підготував понад двадцять майстрів спорту, сімох майстрів спорту міжнародного класу та одного заслуженого майстра спорту з боксу.

 
30.07.2018

Новини

Перелік спортивних секцій для ВПО з Донеччини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах