Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Форум місцевого розвитку Слов’янська підтримав передачу «Лісової казки» під будівництво регіональної спортивної бази

6 лютого відбулось засідання форуму місцевого розвитку м. Слов’янська, одне з питань порядку денного якого стосувалось передачі нежитлових будівель та споруд позаміського закладу оздоровлення та відпочинку «Лісова казка» у спільну власність територіальних громад, сіл, селищ, міст, що перебуває в управлінні обласної ради.

Нагадаємо, святогірську «Лісову казку», балансоутримувачем якої сьогодні є відділ освіти Слов’янської міськради, обрано вірогідним місцем будівництва регіональної бази олімпійської підготовки, що дасть змогу цілорічно проводити навчально-тренувальні збори, спортивно-масові заходи обласного, Всеукраїнського та навіть міжнародного рівнів, а також приймати на оздоровлення дітей, які займаються в дитячо-юнацьких спортивних школах. Ініціатором проекту щодо зведення надсучасного спортивного об’єкту виступає Донецька обласна державна адміністрація.

У дискусії, що вів заступник Слов’янського міського голови Юрій Підлісний, взяли участь депутати Слов’янської міської ради і Святогірської міської ради, директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик, начальник відділу освіти міськради Ігор Рубльовський, начальник відділу у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту міськради Олександр Міщенко, завідувач господарством «Лісової казки» Володимир Скиба, члени громадської ради при виконавчому комітеті міськради, представники громадськості міста.

Першим доповідачем виступив Володимир Мицик. «На сьогоднішній день єдиним в Україні об’єктом, де готуються спортсмени вищої майстерності, є «Конча-Заспа» у Києві, але і вона не відповідає останнім вимогам міжнародних федерацій (частково обладнання міняється, проте не в цілому). Згідно пропозиції, що озвучив перед урядом президент Національного олімпійського комітету України Сергій Назарович Бубка, у різних регіонах країни мають збудувати 4-5 спортивних баз. І першою може постати така база в перлині Донеччини – місті Святогірську. Це дасть можливість, по-перше, підняти рівень спортивних результатів Донецької області, і, по-друге, залучити більшу кількість населення до занять фізичною культурою. Адже такі спортсмени, як присутній у залі шестиразовий чемпіон Паралімпійських ігор Віктор Смирнов, слугуватимуть добрим прикладом для юнаків та дівчат. Звичайно, не всі стануть чемпіонами світу, зійдуть на олімпійський п’єдестал, проте діти будуть залучені до здорового способу життя», - сказав він.

 

Володимир Мицик зазначив, що за умов побудови споруд універсальної спрямованості спортивну базу зможуть використовувати майже усі види спорту, які культивуються в регіоні (крім вітрильного спорту, хокею, фігурного катання), а також буде створено близько 250 додаткових робочих місць.

Будівництво регіональної бази заплановано в три черги:

- перша – адміністративні споруди, житловий корпус з харчоблоком, універсальний ігровий зал (розміром 47x26 м, що відповідає вимогам проведення змагань – такого нині на підконтрольній Україні частині Донеччини не має), універсальний зал для видів боротьби, зал важкої атлетики, зал боксу, стрілецький тир, відкриті споруди (майданчик зі штучним покриттям, універсальні ігрові майданчики, вуличні тренажери, і т. ін.);

- друга – олімпійський басейн довжиною 50 м з 8-ма доріжками (сьогодні плавцям Донеччини тренуватися в регіоні на великій воді ніде), зал сухого плавання, тренажерний зал;

- третя – легкоатлетичний стадіон з футбольним полем, трибунами для глядачів, секторами для легкоатлетичних метань.

Представники громадськості задавали питання щодо джерел будівництва проекту, його загальної вартості. «Кошти передбачені в обласному бюджеті (зарезервовано 4,8 млн. грн.), і першочергово будуть виділені на розробку проектно-кошторисної адміністрації. На сьогоднішній день прописуються технічні завдання, але робота над ПКД стане можливою лише після того, як «Лісова казка» перейде з міської до обласної комунальної власності. Безпосередньо будівництво регіональної бази відбуватиметься за кошти Державного фонду регіонального розвитку та інших залучених коштів. Орієнтовна вартість об’єкту оцінюється в суму понад 400 млн. грн.», - зазначив Володимир Мицик.

Також присутні в залі пропонували розглянути інші табори для побудови спортивної бази. «Дійсно, у Святогірську є декілька об’єктів, які наразі не використовуються або зруйновані. Але повірте – ми перебрали всі можливі варіанти. Якщо є територія, що придатна під це будівництво, ми не можемо знайти власника, і не має можливості провести процедуру передачі цього об’єкту. Стосовно колишнього табору «Донецьке Орля», який входить до складу «Перлини Донеччини», – це окремий проект, який передбачає розбудову інфраструктури саме для якісного оздоровлення дітей», - відповів Володимир Мицик.

Крім того, «Лісова казка» розташована поруч із дитячим комплексом «Смарагдове місто», де є загальноосвітня школа, і спортсмени шкільного віку могли б поєднувати тренування з навчанням. Поруч знаходиться й потужна котельня, яка в перспективі має опалювати як «Смарагдове місто», так і заплановану спортивну базу.

Конкретні цифри щодо сучасного стану позаміського закладу оздоровлення та відпочинку «Лісова казка» навів начальник відділу освіти міськради Ігор Рубльовський. Він зазначив, що об’єкт до передачі на баланс відділу освіти (грудень 2001 року) належав ЗАТ «Слов’янська меблева фабрика» – досить суттєвому підприємству, яке все ж таки не змогло утримувати заклад.

«За відсутності системи опалення, надання послуг можливе тільки в теплу пору року. У 2017 році за дві зміни оздоровлено 303 дитини (з них батьки оплатили 16 путівок повною вартістю 3119 грн. 97 коп.), а загальні витрати на утримання, підготовку та проведення оздоровлення склали 1 млн. 380 тис. грн. У 2018 році такі витрати складатимуть близько 2 млн. грн. (витрати на підготовку – це лише косметичний ремонт). Також на виконання останніх приписів ДСНС щодо забезпечення протипожежної безпеки потрібно приблизно ще 3 млн. грн. При цьому будівлі та споруди табору введені в експлуатацію в 1975-1976 роках, і з цього часу видатки на проведення капітального ремонту не відбувались. Тому задля якісного забезпечення оздоровлення та відпочинку дітей необхідне залучення значних фінансових ресурсів. Орієнтовна вартість необхідних витрат: на ремонт 5 спальних корпусів – приблизно 5 млн. грн., ремонт їдальні – близько 2 млн., ремонт ігрової кімнати та клубу – близько 1,3 млн., ремонт пральної та будівель охорони – близько 1 млн., заміна частини обладнання, у тому числі технологічна, – приблизно 1,5 млн.», - підкреслив Ігор Рубльовський.

 

За даними відділу у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту міськради, з 2011 року значно зменшилась кількість дітей, які оздоровлювалися в «Лісовій казці». Так, у 2008 році ця цифра дорівнювала 548, у 2009-му – 414, у 2010-му – 439, у 2011-му – 226, у 2012-му – 238, у 2013-му – 276, у 2015-му – 137, у 2016-му – 293.

Завідувач господарством «Лісової казки» Володимир Скиба нагадав, що відновлення роботи табору в 2015-му році після простою в 2014-му коштувало надзусиль багатьох людей, і підкреслив, що цьогоріч обласна міжвідомча комісія не дозволить закладу приступити до роботи, якщо не буде усунена низка недоліків. На думку Володимира Скиби, замість витрат коштів на ремонт існуючих уже зношених будівель, споруд, обладнання «Лісової казки», краще спрямувати фінансовий ресурс міського, а також обласного бюджетів (що передбачено програмою оздоровлення на 2018-2022 роки) на придбання путівок дітям пільгових категорій у табори Донеччини і України, які мають сучасні умови.

Начальник відділу у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту міськради Олександр Міщенко нагадав, що, згідно відповідного Закону України, міська влада зобов’язана забезпечувати оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Так, окрім 303 дітей, що перебували в «Лісовій казці», у 2017 році на оздоровлення до таборів «Перлина Донеччини», «Яструбок», «Сонячний» (Святогірськ), «Артек» (Київ), а також комфортабельних таборів Лиману, Одеси, Херсонської, Черкаської областей направили 319 хлопців і дівчат Слов’янська.

 

Також у рамках засідання виступила в. о. Святогірського міського голови, секретар міської ради Тетяна Божко, яка зазначила, що порушене питання вже розглядалося на XХІ сесії Святогірської міської ради. Тоді, 22 грудня, депутати висловили одноголосну підтримку проекту щодо будівництва регіональної спортивної бази. Переформатування закладу оздоровлення та відпочинку «Лісова казка», якість послуг якого застрягла в минулому сторіччі, у сучасний спортивний комплекс означатиме нові можливості для дітей зовсім іншого рівня. Депутатський корпус Святогірської міської ради має надію, що розбудова цього об’єкту сприятиме значному сплеску в розвитку галузі фізичної культури та спорту, а також укріпленню іміджу Святогірська та Донеччини в Україні. Тетяна Божко підкреслила, що, у порівнянні з об’єктами місцевої комунальної власності, на порядок кращі умови вже створено в низці закладів, які належать до спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Донецької області. Зокрема, належне фінансування мають школа-інтернат, госпіталь для ветеранів війни.

За підсумками обговорень відбулося голосування. Переважна більшість присутніх у залі членів форуму місцевого розвитку м. Слов’янська (12 осіб) підтримали передачу оздоровчого табору «Лісова казка» із комунальної міської в обласну власність, утримались 4 члени форуму. Зазначимо, що після проведення громадських слухань остаточне рішення з зазначеного питання буде прийнято на сесії депутатами Слов’янської міської ради.

 
 
08.02.2018

Новини

Перелік спортивних секцій для ВПО з Донеччини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах