Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Звіт роботи управління за 2016 рік заслухали в Міністерстві молоді та спорту України

1 березня в Міністерстві молоді та спорту України відбулося заслуховування за підсумками подання річної статистичної звітності за формою № 2-ФК «Звіт з фізичної культури і спорту» за 2016 рік від управління з питань фізичної культури та спорту Донецької обласної державної адміністрації.

Захід пройшов під керівництвом заступника директора департаменту фізичної культури та неолімпійських видів спорту Міністерства молоді та спорту України Олександра Стеценка. У засіданні взяли участь працівники департаментів та управлінь Мінмолодьспорту, представники центральних рад фізкультурно-спортивних товариств України та відомств.

Під час заслуховування начальник управління з питань фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик доповів про стан розвитку фізичної культури і спорту в регіоні, включаючи напрямки спортивної, фізкультурно-оздоровчої роботи, спортивних кадрів, фінансування та матеріально-технічної спортивної бази.

Нижче наводимо ряд основних моментів, які містяться в річному звіті роботи управління за 2016 рік.

►    На території Донецької області, підконтрольній українській владі, здійснюють свою діяльність 64 обласних громадських організації (федерації/асоціації) фізкультурно-спортивної спрямованості. З них 24 – з олімпійських видів спорту, 40 – з неолімпійських видів спорту. Із 57 з них управлінням укладено договори про співпрацю.

►    Здобутками 2016 року є реалізація проектів щодо відновлення повноцінної діяльності Донецького вищого училища олімпійського резерву ім. С.Бубки та обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру.

За рахунок коштів обласного бюджету та державного фонду регіонального розвитку розроблено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію п’ятиповерхового гуртожитку Донецького вищого училища олімпійського резерву ім. С. Бубки в Бахмуті по вул. Благовіщенській та отримано позитивний висновок експертизи.

Із комунальної власності територіальної громади міста Бахмут на баланс Донецького вищого училища олімпійського резерву ім. С.Бубки передано стадіон «Авангард». На його території планується розпочати будівництво п’ятиповерхової прибудови (учбовий корпус на 400 учнів та студентів), відновити футбольне поле, бігові доріжки та у подальшому побудувати спортивний корпус із 50-ти метровим плавальним басейном. На сьогодні за рахунок коштів обласного бюджету виготовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво першої черги.

Із комунальної власності міста Бахмут на баланс обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру передано три будівлі лікувального корпусу. На сьогодні за рахунок коштів обласного бюджету завершено виготовлення проектно-кошторисної документації з реконструкції будівель та отримано позитивний висновок експертизи. Роботи планується виконати у три етапи: реконструкція основної будівлі диспансеру, гуртожитку та лікувального корпусу з плавальним басейном.

►    Усього за підсумками 2016 року кількість штатних працівників сфери фізичної культури та спорту складає 2716 фахівців (у 2015 році – 2763), а спеціальну вищу освіту з фізичної культури та спорту мають лише 66 % з них (1788 осіб). Зменшення показника, у першу чергу, відбулось за рахунок зменшення кількості штатних працівників на спортивних спорудах (частина підприємств, які є власниками спортивних споруд, змінила форму власності – з приватної на комунальну).

►    На території області нараховується 3174 спортивні споруди. Протягом 2016 року побудовано та введено в дію 24 спортивних споруди, у тому числі: 10 спортивних майданчиків зі штучним покриттям, 2 ігрових спортивних майданчики, 9 спортивних майданчиків з тренажерним обладнанням, 2 спортивних зали, 1 тенісний корт. Майже завершено будівництво ще 11 спортивних майданчиків зі штучним покриттям.

Проведено ремонт та реконструкцію спортивного комплексу «Металург», ФОК м. Родинське та спортивної бази ДЮСШ у місті Покровськ, спортивних клубів за місцем проживання «Спартак», «Олімпія» та «Здоров’я» у місті Краматорськ, плавального басейну ДЮСШ у місті Дружківка, стадіонів «Авангард» та «Україна» міста Селидове, спортивної бази ДЮСШ міста Слов’янськ.

Виготовлено проектно-кошторисні документації на будівництво плавального басейну, льодового палацу та спортивного комплексу у місті Краматорськ.

►    Загальний обсяг фінансування на розвиток фізичної культури та спорту з бюджетів усіх рівнів у 2016 році склав 239,1 млн. грн., з них 16 млн. грн. – з державного бюджету (7 %), 111,2 млн. грн. – з обласного бюджету (47 %), 108 млн. грн. – з міських та районних бюджетів (45 %), 3,8 млн. грн. – сільських та селищних рад (1 %).

►    До занять фізкультурно-оздоровчою та спортивною діяльністю залучено 296,2 тис. осіб, або 15,4 % від населення на території області, що підконтрольна українській владі (у 2015 році показник складав 299 тис. осіб).

Фізкультурно-оздоровчою діяльністю займається 213 тис. осіб (у 2015 році – 216,5 тис.). Загальне зменшення показника відбулось, в першу чергу, за рахунок зменшення кількості підприємств, на яких проводиться фізкультурно-оздоровча робота (більш ніж на 16 тис. осіб).

Спортивною роботою займається 83,2 тис. осіб (2015 рік – 82,5 тис. осіб). Збільшення показника відбулось за рахунок збільшення людей, які займаються в дитячо-юнацьких спортивних школах.

►    Протягом 2016 року проведено 331 обласний фізкультурно-оздоровчий та спортивно-масовий захід, провідні спортсмени області прийняли участь у 367 Всеукраїнських та 193 міжнародних заходах.

У році, що минув, яскравим прикладом всеукраїнських змагань, які пройшли на території Донецької області, стали перший напівмарафон «Наш Краматорськ» та фінальний етап сільських спортивних ігор серед найкращих спортсменів ВФСТ «Колос» АПК України.

►    До складу збірних команд України з олімпійських видів спорту у 2016 році входило 282 спортсмени, з видів спорту інвалідів – 73 спортсмени, з неолімпійських видів спорту – 211 осіб.

У 2016 році відбулись найбільш важливі світові старти чотириріччя серед спортсменів з олімпійських видів спорту та спортсменів з обмеженими фізичними можливостями:

-    з 5 по 21 серпня в бразильському Ріо-де-Жанейро проходили ХХХІ літні Олімпійські ігри. У складі національної збірної команди України виступав 21 спортсмен Донецької області – представники 10-ти видів спорту (бокс, боротьба вільна, боротьба греко-римська, гімнастика спортивна, дзюдо, легка атлетика, плавання синхронне, сучасне п’ятиборство, теніс, теніс настільний). За кількістю учасників Донеччина поступилась лише місту Києву та Харківській області.

-    З 7 по 18 вересня в бразильському Ріо-де-Жанейро проходили ХV літні Паралімпійські ігри. У складі національної збірної команди України виступали 14 спортсменів Донецької області – представники 6-ти видів спорту: веслування академічне, велоспорт, волейбол сидячи, легка атлетика, пауерліфтинг, плавання. За підсумками Ігор наші паралімпійці здобули 12 нагород, з яких 4 золоті, 1 срібна та 7 бронзових.

►    З метою стимулювання розвитку спорту вищих досягнень в Донецькій області з 1 квітня 2016 року були призначені стипендії перспективним спортсменам регіону. Виплачувались 70 стипендій (40 стипендій з олімпійських видів спорту, 15 стипендій – з неолімпійських видів, 15 – для спортсменів з особливими потребами), їх отримували 82 спортсмени області. На ці цілі було витрачено 2,1 млн. грн. з обласного бюджету.

Стипендії за рахунок коштів міст та районів області виплачувались 158 спортсменам з олімпійських видів спорту, 66 спортсменам з неолімпійських видів спорту та 27 спортсменам-інвалідам.

Також, з метою сприяння розвитку спорту вищих досягнень, у 2016 році було розпочато виплату одноразових грошових винагород спортсменам та тренерам Донецької області, у звітному році їх отримали 49 спортсменів та 34 тренери. У тому числі, 14 спортсменів та 11 тренерів отримали одноразові грошові винагороди за успішний виступ на ХХХІ літніх Олімпійських іграх та XV літніх Паралімпійських іграх 2016 року. Усього на виплату одноразових грошових винагород було витрачено близько 3,7 млн. грн. з обласного бюджету.

►    Звання «Заслужений тренер України» отримали 4 представника області, «Заслужений майстер спорту України» – 2, «Майстер спорту України міжнародного класу» – 9, «Майстер спорту України» – 63. Звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» присвоєно Заслуженому тренеру України, судді міжнародної категорії Ігорю Мацаю.

►    На території Донецької області, що підконтрольна українській владі, здійснюють свою діяльність 55 спортивних шкіл. Показник кількості осіб, що займаються в спортивних школах, у порівнянні з 2015 роком, збільшився більш ніж на 2 тисячі і складає 24,5 тисяч дітей та підлітків (16,6% до загальної кількості учнів загальноосвітніх шкіл області). Тренерів-викладачів збільшено на 64 особи, загальний обсяг фінансування майже на 20 млн. грн.

►    Розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 26.12.2016 року № 1181 була затверджена Регіональна цільова програма розвитку фізичної культури і спорту в Донецькій області на 2017-2021 роки.

 
01.03.2017

Новини

Перелік спортивних секцій для ВПО з Донеччини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах