Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


У Донецькій області працюють 54 ДЮСШ

На 01.01.2014 у Донецькій області налічувалось 117 ДЮСШ, у яких навчалося 51572 учня.

Протягом 2014 року за рішенням засновників та з метою оптимізації діяльності спортивних шкіл було об’єднано дві школи в одну в Мар’їнському районі, Волноваському районі (ДЮСШ комунальної власності та ДЮСШ ФСТ «Колос»), дитячо-юнацькі спортивні школи ФСТ «Україна» (Обласна КДЮСШ та ОКДЮСШ № 2), ФСТ «Спартак» (Обласна КДЮСШ та ДЮСШ з боксу).

Загальна кількість дитячо-юнацьких спортивних шкіл в Донецькій області на 31 листопада 2014 року складала 113 ДЮСШ.

На території, підконтрольній Україні, перереєстровано 13 ДЮСШ, які були розташовані у м. Донецьку.

Станом на 01.01.2015 року в Донецькій області на підконтрольній Україні території здійснювали свою діяльність 60 дитячо-юнацьких спортивних шкіл (ДЮСШ), у тому числі 1 ДЮСШ для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків, 1 ДЮСШ для дітей-інвалідів та 8 спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл олімпійського резерву шкіл (ДЮСШ).

Станом на 31.12.2015 – працюють 54 ДЮСШ.

З об’єктивних причин протягом 2015 року у кількісному складі ДЮСШ відбулись деякі зміни. А саме.

У зв’язку з припиненням з 01.01.2015 надання часткової підтримки з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності дитячо-юнацьким спортивним школам на здійснення статутної діяльності, відсутності коштів у засновника на їх утримання, оптимізовано діяльність 5-ти дитячо-юнацьких спортивних шкіл громадських фізкультурно-спортивних організацій (Красноармійської районної ДЮСШ «Колос», ДЮСШ «Машинобудівник» м. Дружківки обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна», дитячо-юнацької спортивно-технічної школи зі стрілецького спорту товариства сприяння обороні України м. Маріуполя, комплексної дитячо-юнацької спортивної школи «Азовмаш» м. Маріуполя, ДЮСШ СК «Іллічівець» м. Маріуполя») шляхом переведення учнівського та тренерсько-викладацького складу цих закладів до спортивних шкіл, що є об’єктами комунальної власності.

Дві дитячо-юнацькі спортивні школи м. Дебальцеве, у зв’язку з бойовими діями, опинились на тимчасово окупованій території.

Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з легкої атлетики ім. Н. Ткаченко обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Спартак» була перереєстрована на території, підконтрольній України, але до цього часу діяльність не розпочала.

Одночасно у 2015 році створені дві нових ДЮСШ – комплексна дитячо-юнацька спортивна школа Маріупольської міської ради, до якої увійшли учні та фахівці оптимізованих шкіл м. Маріуполя, та обласна дитячо-юнацька спортивна школа департаменту освіти та науки у м. Краматорську.

З метою збереження тренерсько-викладацького та учнівського складу спортивних шкіл, основним джерелом фінансування яких була часткова фінансова підтримка з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, забезпечення їх діяльності у 2015 році з державного бюджету було надано субвенції у розмірі 1 млн. 731,4 тис.грн.

Фізичною культурою та спортом в спортивних школах на підконтрольній Україні території займається 22412 дітей та підлітків, (у 2014 році – 22106), навчально-тренувальний процес здійснюють 756 тренерів-викладачів (у 2014 році – 734), в тому числі 447 – штатних.

Власними спортивними спорудами забезпечено 22 ДЮСШ, або 40,7% від їх загальної кількості, розвивається 30 олімпійських видів спорту, 16 - неолімпійських, 3 - спортивно-технічних і прикладних, 8 видів спорту для інвалідів.

За підпорядкуванням кількість ДЮСШ мають наступні показники:

- органи управління фізичною культурою та спортом - 24 ДЮСШ;

- управління освіти і науки - 18 ДЮСШ;

- Донецька обласна організація фізкультурно-спортивного товариства «Україна» - 5 ДЮСШ;

- Донецька обласна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос» - 4 ДЮСШ;

- інші - 3 ДЮСШ (ДЮСШ з шахів ПАТ «Енергомашспецсталь», ДЮСШ «Лідер Маріупольського торгівельного порту», ДЮСШ ш/у «Україна» м. Українськ в/о «Селидіввугілля»).

Дитячо-юнацькі спортивні школи, засновниками яких є обласні організації ФСТ «Динамо» (1 ДЮСШ) та «Спартак» (3 ДЮСШ) залишились на тимчасово окупованій території у 2014 році.

Із загальної кількості спортивних шкіл – 7 ДЮСШ мають статус «спеціалізована» (СДЮШОР, вони ж мають і вищу категорію), вищу категорію – 1 ДЮСШ, першу – 12, другу категорію – 25, без категорії - 9.

За результатами участі у змаганнях протягом 2015 року присвоєно:

- спортивний розряд «Кандидат у Майстри спорту України» - 122 учням ДЮСШ;

- спортивне звання «Майстер спорту України» - 47 учням;

- спортивне звання «Майстер спорту України міжнародного класу» - 4 учням.

На цей час ведеться робота з підведення рейтингу серед ДЮСШ за підсумками роботи у 2015 році та визначення «Кращого тренера дитячо-юнацької спортивної школи Донецької області» у 3-х номінаціях – дитячо-юнацький спорт, резервний спорт та спорт вищих досягнень.

Завдяки консолідованому заліку між регіонами України, затвердженому Міністерством молоді та спорту, Донецька область отримала можливість організувати навчально-тренувальний процес для учнів СДЮСШОР, що входять до складу національної збірної команди України з видів спорту.

Протягом 2015 року 145 вихованців ДЮСШ були включені до складу збірних команд.

З метою визначення спортивної підготовленості учнів ДЮСШ з усіх видів спорту на початок та на кінець навчального року двічі на рік проводяться обласні змагання з загальної фізичної підготовки серед вихованців спортивних шкіл 10-11-річного віку.

Протягом літнього оздоровчого періоду 2015 року оздоровлено 4101 (18,3%) учень дитячо-юнацьких спортивних шкіл області. Оздоровлення проводилось в пришкільних таборах, дитячих оздоровчих центрах України та Донецької області за рахунок місцевих бюджетів, коштів підприємств, спонсорів та батьківських внесків.

З метою продовження навчально-тренувального процесу в ДЮСШ облспортуправлінням спільно з управлінням у справах сім’ї та молоді Донецької облдержадміністрації за рахунок коштів обласного бюджету проведено дві тематичних зміни для 198 обдарованих учнів дитячо-юнацьких спортивних шкіл Донецької області, а саме – 150 учнів оздоровлено в оздоровчому центрі «Сонячний берег» Одеської області, 48 – в дитячому оздоровчому центрі «Яструбок» Донецької області.

За рахунок коштів обласного бюджету утримується 10 дитячо-юнацьких спортивних шкіл (обласна комунальна власність), фінансову підтримку з обласного бюджету на виплату заробітної плати працівникам отримують 4 ДЮСШ (3 – ФСТ «Україна», 1 ФСТ «Колос»), 2 дитячо-юнацьких спортивних школи утримувались за рахунок державної субвенції на здійснення статутної діяльності, 3 – з бюджету профкомів підприємств, решта ДЮСШ фінансується з місцевих бюджетів.

Загальний обсяг фінансування спортивних шкіл у 2015 році дорівнює 72047,6 тис.грн (у 2014 році - 57170,59 тис. грн.).

Питома вага фінансування ДЮСШ з бюджетів:
Питома вага витрат із загального фінансування ДЮСШ
Обласний – 35,3%
з/плата – 71,3%
Місцевий – 49%
навчально-спортивна робота – 2,1%
Районний – 7,8%
придбання інвентарю – 4,8%
Субвенції держбюджету – 2.4%
оренда спорт споруд – 0,5%
інші – 5,5%
утримання власних спортспоруд – 12,7%
 
інші витрати – 8,6%

Основні проблеми в організації діяльності ДЮСШ:

• Дефіцит тренерсько-викладацьких кадрів в дитячо-юнацьких спортивних школах (причина: невелика заробітна плата – особливо у молодих фахівців).

• Відсутність власної спортивної бази в ДЮСШ (тільки 40% спортивних шкіл області забезпечені власними спортивними базами).

• Відсутність спортивних таборів і спортивних змін для продовження безперервного спортивно-оздоровчого процесу в канікулярний період.

• Недостатнє фінансове та матеріально-технічне забезпечення спортивних шкіл.

Шляхи вирішення проблем:

• Знайти можливість збільшення фінансування ДЮСШ за рахунок залучення коштів з бюджетів різних рівнів.

• Забезпечити ДЮСШ власними спортивними спорудами (спільно з зацікавленими громадськими, приватними, державними організаціями об'єднати зусилля з будівництва нових спортивних споруд або модернізації приміщень, які не використовуються, в спеціалізовані спортивні приміщення для ДЮСШ).

• Вирішити питання щодо створення в дитячих оздоровчих центрах спортивних змін для учнів дитячо-юнацьких спортивних шкіл області в канікулярний період або відкрити спортивний табір.

• Вирішити питання про надання спортивних залів загальноосвітніх шкіл для проведення навчально-тренувальних занять у позаурочний час з учнями цих шкіл та вихованцями ДЮСШ на договірних умовах.

 
27.01.2016

Новини

Перелік спортивних секцій для ВПО з Донеччини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах