Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


У Донецьку пройшов велофестиваль «ВелоДонбас»

13-14 квітня в Донецьку відбувся дводенний фестиваль «ВелоДонбас», а також сьомі міжнародні змагання «Гран-прі Донецька», які проходили в рамках цього свята. Завдяки новому формату проведення цей фестиваль здорового способу життя вийшов яскравим і масовим. За два дні «ВелоДонбас» відвідали близько чотирьох тисяч донеччан і гостей міста.

В урочистому відкритті фестивалю «ВелоДонбас» взяли участь заступник голови Донецької облдержадміністрації Тамара Лук'янчук, донецький міський голова Олександр Лук'янченко, а також почесні гості фестивалю легендарні велогонщики минулих років – один з кращих спринтерів світу, переможець гонки «Тур де Франс» Джамолідін Абдужапаров і олімпійський чемпіон 1980 року в Москві Сергій Сухорученков.

Після відкриття відбувся заїзд найбільш юних учасників віком від 4 до 6 років, якими виявилися діти з Донецького дошкільного будинку № 1 «Теремок» та міського дитячого протитурберкульозного санаторію № 6 «Здоров'я» м. Донецька. Від голови Донецької облдержадміністрації усім двадцяти учасникам були подаровані велосипеди, на яких вони проїхали дистанцію.

Розважальна програма Фестивалю, окрім дитячих змагань, включала велогонки серед любителів, журналістів і ветеранів, виступи майстрів велотріалу, виставки ретро-велосипедів і веломобілів, ярмарки спортивних товарів і сувенірів та шоу вело-винаходів.

Вперше в Донецькій області був проведений Парад велошколи, у якому кожна з велосекцій області була представлена ​​на окремих стендах, залучаючи, таким чином, нових дітей до велоспорту.

У рамках Фестивалю було встановлено два рекорди України зі стрибків на велосипеді в довжину і висоту. Їх встановив неодноразовий чемпіон України та багаторазовий учасник чемпіонату світу 21-річний Олександр Мартищенко з Красноармійська, який стрибнув у довжину на 3 м 15 см і у висоту на 1 м 30 см.

Кульмінацією Фестивалю стали VII Міжнародні змагання «Гран-прі Донецька», що включали дві велогонки: гонку-критеріум (Меморіал Н.Ф.Колумбета) і групову гонку на 172,7 км.

На минулій в суботу гонці-критеріум «Меморіал Н.Ф.Колумбета» другий рік поспіль переможцем став український велогонщик Юрій Метлушенко з турецької команди Torku Seker Spor. Найдосвідченіший спринтер набрав 40 очок. Друге місце, як і минулого року, посів представник ISD Continental Team Максим Васильєв (32 очки). Дворазовий переможець критерію «Гран-прі Донецька», який представляє спортивний клуб «ІСД», Олександр Мартиненко (25 очок) замкнув п'єдестал пошани. Переможець та призери отримали ковані троянди – символ Донецька. Протяжність дистанції склала 59,4 км, на якій були розіграні очки на 18 проміжних фінішах (36 кіл по 1,65 км). Час гонки – 1 година 17 хв. 35 сек. Середня швидкість – 45,93 км на годину.

У неділю, 14 квітня, відбулася групова гонка на 172,7 км. У заїздах взяло участь 150 гонщиків із 12-ти країн світу: Азербайджану, Білорусі, Італії, Ірландії, Іспанії, Казахстану, Молдови, Румунії, Росії, Туреччини, Чехії та України. Змагання завершилися перемогою донецького велогонщика Анатолія Пахтусова з команди ISD Continental Team (3 години 57 хвилин 15 секунд). Він був кращим не тільки на фініші, але і за підсумками гірського заліку, за що отримав дві майки – переможну жовту і горохову – гірського гонщика. Друге місце у груповій гонці на рахунку ще одного українця Михайла Кононенко з київської команди Kolss, який відстав від Пахтусова на 37 секунд. Третє місце у Максима Покідова з російської команди «Ітера-Катюша». Переможець і призери в якості головного призу отримали символ Донбасу – шматок кам'яного вугілля.

Ще дві майки в додаткових номінаціях отримали Андрій Василюк (Kolss) – зелену майку активного гонщика – і Денис Карнулін (ISD Continental Team) – білу майку кращого молодого гонщика.

У десятці кращих донецької гонки виявилося сім українців, чотири з яких представляють донецьку команду ISD Continental Team. Усього в гонці фінішувало 42 учасники зі 150-ти, які стартували. Таким чином, через рік донецькі велогонщики залишили головний приз перегонів у себе вдома.

Перший Фестиваль «ВелоДонбас» проводився на базі оргкомітету міжнародних змагань «Гран-прі Донецька». Безпосереднє проведення змагань здійснювали Управління з питань фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації, Міжнародний Спортивний клуб «ІСД», Федерації велосипедного спорту України та Донецької області за участю Комітету з фізичної культури і спорту Донецької міської ради, Донецький обласний велоклуб «МТБ Донецьк», Громадська Рада при Донецькій облдержадміністрації, а також ковальське підприємство «Гефест».

 

За інформацією спортивного клубу «ІСД»
 
15.04.2013

Новини

Перелік спортивних секцій для ВПО з Донеччини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах