Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Питання розвитку спортивної сфери Донеччини в умовах воєнного стану обговорили на відеоконференції з активом громад

6 серпня за участю заступника голови Донецької обласної державної адміністрації Ігоря Бойка відбулася чергова відеоконференція з питань розвитку фізичної культури та спорту в територіальних громадах.

До наради долучилися заступники керівників виконавчих органів рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військових адміністрацій, очільники обласних та місцевих організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

«Єдність – це наша сила і запорука нашої перемоги. Сьогодні на території Донецької області точаться найзапекліші бої проти російських окупантів – і ми всіма силами боронимо нашу землю від ворога. Як військові ефективно б’ють ворога, так і цивільні мають бути максимально ефективними – кожен на своєму місці. Приклад стійкості сьогодні демонструють спортсмени та тренери Донеччини. Попри вимушену евакуацію, вони продовжують готуватися до престижних змагань та здобувають перемоги, гідно представляючи Україну у світі: так, протягом 2024 року атлети з Донецької області виступили вже на 183 міжнародних змаганнях, де вибороли 331 нагороду: 139 золотих, 107 срібних та 85 бронзових. У цих успіхах, зокрема, є заслуга і територіальних громад області. Нинішня підтримка одне одного в скрутному становищі – це запорука подолання будь-яких найскладніших випробувань. Дякуємо Силам Оборони України за відданість, мужність і героїзм, та всіляко сприяємо новим звитягам наших захисників», - відзначив Ігор Бойко.

Начальник управління фізичної культури та спорту ОДА Володимир Мицик зауважив, що в умовах воєнного стану підтримка спортивної сфери від Донецької облдержадміністрації є безцінною. Завдяки цій допомозі спортсмени регіону мають змогу брати участь у найпрестижніших змаганнях – чемпіонатах Європи та світу, Олімпійських та Паралімпійських іграх. Важливим завданням сьогодення залишається збереження кадрового потенціалу – контингенту вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл та тренерсько-викладацького складу. За відсутності умов для штатної роботи виходом із ситуації є надання тренерам можливості працювати у віддаленому режимі. Серед актуальних питань також є проведення спортивних і фізкультурно-оздоровчих заходів із залученням переселенців – мешканців Донеччини, які через бойові дії в рідній області виїхали до більш безпечних регіонів України.

 

Присутні на відеоконференції керівники місцевих органів управління фізичною культурою та спортом рад коротко доповіли про проведену діяльність та найближчі плани роботи. Були виокремлені наступні питання: кадровий склад, фінансування на розвиток сфери, організація роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл, пошкодження спортивної інфраструктури, підтримка провідних спортсменів і тренерів, існуючі проблеми та шляхи їх вирішення.

 

Заступник начальника управління - начальник відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Точилова акцентувала увагу колег на роботі Електронного реєстру спортивних споруд. З 1 травня 2024 року він функціонує вже повноцінно, і завданням спортивного активу Донеччини є наповнення цього реєстру інформацією про спортивні об’єкти (у першу чергу, комунальної власності). Станом на сьогодні до цього реєстру внесено дані про 49 таких об’єктів у 15 територіальних громадах.

Заступник начальника управління – начальник відділу організаційно-кадрової роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Сергій Горбунов проаналізував стан виконання доручень, наданих за результатами проведення нарад з представниками територіальних громад Донецької області. Так, наразі недостатньою є робота щодо надання інформації про представників спортивної галузі – захисників України, а також даних про загиблих, поранених, полонених спортсменів та працівників сфери фізичної культури і спорту.

 

В.о. начальника відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Андрій Іванов висвітлив питання підготовки до відзначення Дня фізичної культури і спорту, що в 2024 році припадає на 14 вересня. З нагоди цього свята доречним буде проведення спортивних заходів за участю мешканців Донеччини за межами регіону (з врахуванням безпекової складової), показових виступів провідних спортсменів і вихованців ДЮСШ, нагородження кращих представників сфери. Традиційним у вересні також є організація «Олімпійського уроку» – спортивно-виховного заходу, що може проходити як офлайн, так і онлайн. Окрім цього, протягом вересня-жовтня під егідою НОК України проводиться «Олімпійський тиждень».

Директор Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю ім. С. Бубки Ігор Анушкевич акцентував увагу спортивного активу громад на тому, що наразі в закладі створені гідні умови для навчання, тренування і проживання юних атлетів. Учні коледжу здобувають освіту в аудиторіях та спеціалізованих приміщеннях на базі Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. Задля тренувань з різних видів спорту облаштовані спортивні зали та майданчики, і ця робота триватиме й надалі. Для безпеки життя дітей та працівників коледжу обладнані укриття. У коледжі ім. С. Бубки наразі культивуються 15 видів спорту. На вступ до першого курсу коледжу на навчальний рік 2024/2025 було подано заяви від 59 абітурієнтів, з яких рекомендовано до зарахування 50 осіб. Водночас набір у шкільний блок ДОСФКСП ім. С. Бубки (7-11 класи) триває протягом усього навчального року.

 

Директор Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко розповів про організацію рухової активності з нагоди державних свят та визначних дат. Зокрема, другий рік поспіль до Дня Незалежності України відбудеться автопробіг «Дорога Єдності» – він стартує 24 серпня в Донецькій області, завітає в Дніпро (25 серпня), Полтаву (26 серпня), Київ (27 серпня), Львів (28 серпня) і фінішує в Ужгороді (29 серпня). Подолання маршруту супроводжуватиметься проведенням у зазначених містах забігів «Шаную воїнів, біжу за героїв України». А основний патріотичний забіг у пам’ять про загиблих воїнів-захисників України пройде 31 серпня о 9:30 (локації будуть організовані в Дніпрі та Полтаві).

Сергій Головченко також наголосив, що Донецька область продовжує брати дієву участь у реалізації соціального проєкту президента України «Активні парки – локації здорової України». Станом на сьогодні з мешканцями Донеччини працюють 5 координаторів, з якими укладені відповідні договори та праця яких заохочується заробітною платою за рахунок субвенції державного бюджету. Актуальним питанням залишається пошук ініціативних людей, які готові долучитися до втілення зазначеного проєкту та сприяти охопленню руховою активністю більшої кількості внутрішньо переміщених осіб.

Директор Обласного центру фізкультурно-оздоровчої роботи Володимир Страшко зауважив, що реєстрація на патріотичний забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України» триває до 13 серпня за наступними посиланнями: https://timer.newrun.com.ua/event/121 – для тих, хто бігтиме в Україні, https://timer.newrun.com.ua/event/122 – для тих, хто бігтиме за кордоном. Кожен учасник може подолати обрану ним дистанцію (2 км, 5 км або 10 км) із закріпленим на футболці іменем Героя, який віддав життя в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України, та поділитися життєписом захисника з тегами #БіжуЗаГероя_2024 та #забіг2024 у соціальних мережах.

З нагоди Дня Незалежності України Обласним центром фізкультурно-оздоровчої роботи буде проведено челендж «33 вправи єдності», у межах функціонування бігового клубу «Донеччина» – акція «33 км єдності».

 

Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
X (Твіттер): x.com/sportdonoda

06.08.2024

Новини

Перелік спортивних секцій для ВПО з Донеччини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах