Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Володимир Мицик: Спортивна Донеччина адаптовується до умов воєнного стану

9 липня під головуванням начальника управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимира Мицика відбулася чергова в 2024 році відеоконференція за участю керівників органів управління фізичною культурою і спортом виконавчих органів рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військових адміністрацій, до якої також були долучені керівники обласних та місцевих організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

«Завдяки героїчним захисникам і захисницям України, які боронять державу від російської навали, сьогодні ми маємо можливість продовжувати плідну діяльність. Висловлюю вдячність спортивному активу громад, які адаптовуються до умов воєнного стану, проводять різноманітні заходи для мешканців Донеччини, опікуються роботою ДЮСШ. У червні розпочато підготовку проєкту Програми розвитку фізичної культури та спорту Донецької області на 2025-2029 роки – найближчим часом чекаємо виважених пропозицій від колег. Тримаємо спортивний стрій, працюємо, рухаємося разом до перемоги», - зазначив Володимир Мицик.

Присутні на відеоконференції керівники місцевих органів управління фізичною культурою та спортом рад коротко доповіли про проведену діяльність та найближчі плани роботи. Були виокремлені наступні питання: збереження контингенту вихованців та тренерсько-викладацького складу, фінансування на розвиток сфери, стан та режим роботи базових спортивних споруд, пошкодження спортивної інфраструктури, підтримка провідних спортсменів і тренерів, існуючі проблеми та шляхи їх вирішення.

З розширеною інформацією щодо стану справ у сфері в територіальних громадах Краматорського району під час воєнного стану виступила начальник відділу культури, сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Олена Міляновська.

 

Заступник начальника управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Сергій Горбунов проаналізував проведення атестації тренерів-викладачів у І півріччі 2024 року. Так, за цей термін присвоєно вищу, першу та другу категорії 44 тренерам – з них 16 є працівниками спортивних організацій територіальних громад. Обов’язковій атестації підлягають тренери штатної команди національних збірних команд України і тренери (тренери-викладачі), які працюють в закладах фізичної культури і спорту незалежно від підпорядкування та форми власності. А не підлягають ті, у кого тренерський стаж роботи є меншим, ніж два роки. Атестація проводиться один раз на чотири роки. У разі покращення результативних показників спортсменів їх тренери мають право на проходження позачергової атестації. А якщо вихованець порушить антидопінгові правила, тренеру загрожуватиме довічна спортивна дискваліфікація або тимчасове відсторонення.

В.о. начальника відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Андрій Іванов висвітлив питання про проведення щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення Донецької області в 2024 році. Цей захід відбувається з 2017-го серед усіх бажаючих (не проводиться серед військових, учнів та студентів), і в поточному році має пройти до 20 листопада.

Система тестування для учасників різних вікових категорій, затверджена наказом Міністерства молоді та спорту України, складається з таких видів випробувань: сила (стрибок у довжину з місця, підтягування на перекладині, ривок гирі 16 кг, підтягування у висі лежачи, згинання і розгинання рук в упорі лежачи, піднімання тулуба в сід, присідання), гнучкість (нахил тулуба вперед з положення сидячи), витривалість (рівномірний біг на 2000 м, 3000 м та 12-хвилинний біг, ходьба). Оцінювання проводиться за чотирма рівнями фізичної підготовленості: високий, достатній, середній, низький.

 

Директор Обласної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Костянтин Кірпулянський акцентував увагу на організації діяльності дитячо-юнацьких спортивних шкіл в умовах воєнного стану. Така робота нині проводиться в місцях тимчасового переміщення дітей з Донеччини та за межами України, а також онлайн і в змішаному режимі. Надзвичайно важливим чинником є співпраця ДЮСШ з громадськими спортивними організаціями.

Одним із успішних заходів, адаптованих під сучасні умови, є чемпіонат Донецької області з оцінювання загальної фізичної підготовки у форматі відео. У травні 2024 року учасниками його фінальної частини, тобто виявлення кращих серед переможців у кожному відділенні ДЮСШ Донеччини, стали 75 спортсменів 2014-2015 років народження з 22 дитячо-юнацьких спортивних організацій області. Юнаки та дівчата записували відео з демонстрацією виконання комплексу вправ: згинання та розгинання рук в упорі лежачи на підлозі, піднімання тулуба з положення лежачи на підлозі, присідання. З особистими та командними результатами першості можна ознайомитися за посиланням: https://sportdonoda.gov.ua/news/15753_vihovantsi-dyussh-donetsko-oblasti-pozmagalisya-za-pershist-u-zagalniy-fizichniy-pidgotovtsi.html.

Директор Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко розповів про актуальний стан залученості населення громад Донеччини до рухової активності в умовах воєнного стану. Так, у межах реалізації соціального проєкту президента України «Активні парки – локації здорової України» станом на сьогодні з мешканцями Донеччини працюють 6 координаторів (2 – на території Донецької області, 4 – поза її межами), з якими укладені відповідні договори та праця яких заохочується заробітною платою за рахунок субвенції державного бюджету. Актуальним питанням залишається пошук ініціативних людей, які готові долучитися до реалізації зазначеного проєкту та сприяти охопленню руховою активністю більшої кількості внутрішньо переміщених осіб. Задля проведення різноманітних фізкультурно-спортивних заходів для ВПО, зокрема тренувань з фітнесу, обласний центр «Спорт для всіх» співпрацює з гуманітарними хабами в Дніпрі, Києві, Полтаві, Львові та на Закарпатті.

 

Патріотичний забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України», що приурочується до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, у 2024 році планується провести за участю мешканців Донецької області і в загальнонаціонально визначену дату 31 серпня, і протягом тижня до цього. До заходу можуть долучитися всі бажаючі, реєстрація відбувається онлайн з 3 липня по 13 серпня за посиланнями: https://timer.newrun.com.ua/event/121 - для тих, хто бігтиме в Україні, https://timer.newrun.com.ua/event/122 - для тих, хто бігтиме за кордоном. Кожен учасник може подолати обрану ним дистанцію (2 км, 5 км або 10 км) із закріпленим на футболці іменем знайомої або незнайомої людини, яка віддала життя в боротьбі за територіальну цілісність України у період з 2014 по 2024 роки, та поділитися життєписом Героя з тегами #БіжуЗаГероя_2024 та #забіг2024 у соціальних мережах. Додаткову інформацію про це надав директор Обласного центру фізкультурно-оздоровчої роботи Володимир Страшко.

Головний спеціаліст-юрисконсульт відділу організаційно-кадрової роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Ольга Ясінко розповіла про нове в законодавстві, що стосується, зокрема, встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з працівником за ініціативи роботодавця (цей нормативно-правовий акт набуває чинності з 27 вересня 2024 року).

 

Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
X (Твіттер): x.com/sportdonoda

10.07.2024

Новини

Перелік спортивних секцій для ВПО з Донеччини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах