Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


На Донеччині обговорили результати паралімпійців у Токіо та затвердили перелік кандидатів на Париж-2024

На Іграх XVI Паралімпіади в Токіо, які мали відбутися в 2020-му, але були перенесені на рік через пандемію, Донецьку область представили 14 спортсменів та 1 спортсмен-лідер з 4 видів спорту. Підсумки їх виступів, а також затвердження складу кандидатів на участь у Іграх XVII Паралімпіади 2024 року в Парижі, розглянули на засіданні колегії управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації, що відбулося 27 жовтня.

«Щиро дякуємо всім спортсменам і тренерам, які долучилися до підготовки та гідного виступу на Паралімпійських іграх у Токіо. І це в умовах високої конкуренції – адже атлети по всьому світу намагаються стати краще, результати постійно зростають. Наразі ми маємо спільними зусиллями забезпечити спортсменів з інвалідністю та їх тренерів – кандидатів на участь у Паралімпіаді – інклюзивною інфраструктурою та необхідними умовами для тренувань. І не тільки у трьох містах – Слов’янську, Маріуполі та Бахмуті, а й в інших громадах», - зазначив начальник управління Володимир Мицик.

Зокрема, з обласного бюджету паралімпійці та їх тренери отримують щомісячні стипендії, одноразові грошові винагороди. А загальна сума премій для володарів 15 медалей Токіо-2020 (2 золотих, 8 срібних, 5 бронзових) та їх наставників від Донецької обласної державної адміністрації склала 11805,9 тис. грн. Окрім цього, у 2019 році на умовах співфінансування (50% – з обласного бюджету, 50% – з місцевих бюджетів) здійснено адресні виплати для придбання житла плавцям-паралімпійцям Віктору Смирнову та Ярославу Семененку, а також тренеру Борису Соколову.

Начальник Донецького регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» Костянтин Шевченко відзначив, що серед атлетів Донеччини на Паралімпійських іграх-2020 дев’ять виступили в змаганнях з плавання, три – з легкої атлетики, по одному – з велоспорту та веслування академічного. Представили вони три міста: Слов’янськ (6 спортсменів), Маріуполь (5 спортсменів) і Бахмут (3 спортсмени та 1 спортсмен-лідер).

Найбільш титулованим спортсменом Ігор у Токіо-2020 серед паралімпійців Донецької області став наймолодший з них – 21-річний дебютант змагань такого рівня Андрій Трусов, плавець з ураженням опорно-рухового апарату, який народився в Миколаївці та є представником міста Слов’янськ. У його активі – 6 нагород: дві золоті (50 м вільним стилем та 100 м на спині, де він встановив рекорд світу), три срібні (200 м комплексним стилем400 м вільним стилем50 м батерфляєм), а також одна бронзова (у чоловічій естафеті 4x100 м). При цьому, якби не нестача досвіду, Андрій міг здобути більше медалей.

 

Три нагороди Донеччині та Україні приніс 34-річний велосипедист з ураженням опорно-рухового апарату Єгор Дементьєв, який представляє місто Слов’янськ. Він здобув два «срібла» (у шосейній гонці з роздільним стартом на дистанції 32 км та шосейній гонці на дистанції 92.4 км), а також «бронзу» на треку в індивідуальній гонці переслідування на 4000 м.

На своїх п’ятих Паралімпійських іграх по одній срібній нагороді вибороли плавці з порушеннями зору – 35-річний Віктор Смирнов (загалом це його 15 медаль у кар’єрі) та 32-річний Сергій Кліпперт (13 медаль у кар’єрі), які є представниками Слов’янська. Ще одним срібним призером став 41-річний легкоатлет з ураженням опорно-рухового апарату Микола Жабняк, представник Бахмута, який відзначився у метанні диска.

Легкоатлетка з порушеннями зору Юлія Павленко з міста Бахмут здобула «бронзу» в дисципліні стрибки у довжину. Також бронзовими призерами стали плавці, які представляють Маріуполь: Ярина Матло (на дистанції 100 м брасом серед спортсменок з порушеннями зору) і Василь Крайник (200 м комплексним плаванням серед спортсменів з вадами розумово-фізичного розвитку).

Тричі за крок від п’єдесталу пошани зупинявся представник Маріуполя Ярослав Семененко, плавець з ураженням опорно-рухового апарату, також четверті місця посіли представник веслування академічного серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату Ярослав Коюда зі Слов’янська та легкоатлет з порушенням зору Володимир Пономаренко, який представляє Бахмут. Поза п’єдесталом пошани був і титулований плавець Данило Чуфаров з Маріуполя – суттєвим чинником, який вплинув на результат, є те, що за останній рік спостерігалося значне погіршення зору, і в Токіо йому довелося виступати проти більш маневрових на доріжках суперників.

Заслужений тренер України, головний тренер національної паралімпійської збірної команди України з плавання Андрій Казначеєв дав свою оцінку виступу підопічних:

«Можемо вважати виступ плавців Донеччини в Токіо задовільним. Не все склалося так, як нам хотілося. На жаль, не було серед учасників Паралімпіади-2020 Ігоря Німченка, якому так і не вдалося пройти класифікацію напередодні. А він міг би дуже сильно допомогти і збірній України в естафетних дистанціях, і в особистих змаганнях, принести регіону та країні декілька медалей. Віктор Смирнов, хоч і здобув «срібло» на дистанції 100 м на спині, загалом на Іграх не показав той результат, на який ми напрацювали протягом 5-річної підготовки (і це за умов нерівної боротьби – багато суперників у класі S11 мали значно кращий зір). На належному рівні виступили Ярина Матло та Андрій Трусов. При цьому Андрій, який є молодим спортсменом і тільки четвертий рік виступає на міжнародному рівні, декілька разів припустився недооцінки своїх суперників».

Таким чином, основними напрямками роботи на наступний паралімпійський цикл залишаються: вчасне отримання спортсменами міжнародної спортивної класифікації, згідно їх поточних нозологій; приведення спортивної інфраструктури області до сучасних вимог підготовки висококваліфікованих атлетів, оснащення сучасним спортивним інвентарем та обладнанням; заохочення стипендіями та грошовими винагородами, вирішення питань поліпшення житлово-побутових умов провідним спортсменам області та їх тренерам.

 

Начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Марина Будовій доповіла з питання про затвердження складу спортсменів Донецької області – кандидатів на участь у Іграх ХVІІ Паралімпіади 2024 року в місті Париж (Франція). Вона відзначила, що до нового переліку включено як провідних досвідчених спортсменів регіону, так і молодих перспективних. Це представники 6 громад: Слов’янської (11 осіб), Маріупольської (8), Бахмутської (4), Соледарської (2), Краматорської (1), Вугледарської (1).

Члени колегії схвалили список спортсменів Донецької області – кандидатів на участь у Паризькій Паралімпіаді 2024 року, до якого увійшли 27 спортсменів з 5 видів спорту:

- 16 з плавання – Максим Грицько, Юрій Дворський, Владислав Іванов, Сергій Кліпперт, Олександр Комаров, Вероніка Коржова, Василь Крайник, Ярина Матло, Олексій Муравщиков, Ігор Німченко, Анастасія Сапель, Ярослав Семененко, Віктор Смирнов, Андрій Трусов, Максим Чернов, Данило Чуфаров;

- 5 з легкої атлетики – Микола Жабняк, Валерія Літвяхова, Олександр Михайліченко, Юлія Павленко, Володимир Пономаренко;

- 4 з пауерліфтингу – Михайло Мельников, Антон Крюков, Тетяна Бобровська, Злата Дячук;

- 1 з велосипедного спорту – Єгор Дементьєв;

- 1 з волейболу сидячи – Марк Приймаков.

27.10.2021

Новини

Перелік спортивних секцій для ВПО з Донеччини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах