Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Донецька область звітувала про фізкультурно-спортивну роботу за 2020 рік перед профільним Міністерством

5 березня в режимі онлайн Міністерство молоді та спорту України провело заслуховування за підсумками подання річної статистичної звітності за формою № 2-ФК «Звіт з фізичної культури і спорту» за 2020 рік від чотирьох регіонів країни, серед яких і Донецька область.

Начальник управління фізичної культури та спорту Донецької обласної державної адміністрації Володимир Мицик у своїй доповіді про стан розвитку сфери в регіоні акцентував увагу на напрямках спортивної, фізкультурно-оздоровчої роботи, матеріально-технічної спортивної бази. Уточнюючі запитання поставили заступниця Міністра молоді та спорту України Ніна Уманець, директор департаменту фізичної культури та неолімпійських видів спорту Мінмолодьспорту Людмила Панченко, заступник директора департаменту фізичної культури та неолімпійських видів спорту – начальник відділу моніторингу фізичної культури Мінмолодьспорту Олександр Стеценко.

Нижче наводимо низку ключових моментів, які містяться в звіті про роботу у сфері фізичної культури та спорту Донецької області за 2020 рік.

► До фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності в Донецькій області залучено 322 552 особи, що складає 17,3 % від загальної кількості населення на території, що підконтрольна українській владі.

Для залучення дітей до занять спортом станом на кінець 2020 року працювало 52 дитячо-юнацькі спортивні школи, у яких займалось 23 763 дитини.

Для розвитку масового спорту на Донеччині функціонують 1 обласний та 16 місцевих центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», протягом 2020 року відкрито центр у Лиманській громаді.

► У Донецькій області здійснюється розвиток 40 олімпійських та 76 неолімпійських видів спорту. Згідно з календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, протягом 2020 року проведено 362 обласних змагання, понад 600 навчально-тренувальних зборів.

► Представництво Донецької області в складі збірних команд України з видів спорту в 2020 році, порівняно з минулим, збільшилось на 71 особу і дорівнювало 825 спортсменів: 351 – з олімпійських видів спорту, 397 – з неолімпійських, 77 – види спорту серед осіб з інвалідністю.

► За результатами виступів спортсмени області здобули 2650 медалей (761 в олімпійських видах спорту, 1815 в неолімпійських, 74 з видів спорту серед осіб з інвалідністю): 143 на міжнародних змаганнях, 2507 – на всеукраїнських.

Ліцензії на ХХХІІ літні Олімпійські ігри, що заплановано провести в липні-серпні 2021 року в Токіо (Японія), станом на кінець 2020-го здобули борець вільного стилю Олександр Хоцянівський та представниця кінного спорту Інна Логутенкова, також два легкоатлета регіону виконали олімпійські нормативи: Ольга Саладуха (потрійний стрибок) і Олександр Сітковський (марафон). Відповідно до наказу Міністерства молоді та спорту України, усього кандидатами на участь у майбутніх Олімпійських іграх розглядаються 22 спортсмени Донецької області з семи видів спорту: легкої атлетики, велосипедного спорту, боксу, боротьби вільної, кінного спорту, боротьби греко-римської, тхеквондо ВТФ.

До списку кандидатів на участь у XVI літніх Паралімпійських іграх, що заплановано провести у серпні-вересні 2021 року також у Токіо, від Донецької області включено 27 атлетів, представників таких видів спорту, як плавання, легка атлетика, бадмінтон, велосипедний спорт, веслування академічне, волейбол сидячи, теніс настільний, фехтування на візках.

► Протягом 2020 року присвоєно спортивних звань: 239 – перших розрядів, 353 – кандидатів у майстри спорту України, 46 – майстрів спорту України, 4 – майстрів спорту України міжнародного класу, 2 – заслужених майстрів спорту України, 2 – заслужених тренерів України.

► З метою підтримки і стимулювання розвитку спорту вищих досягнень в Донецькій області, морального і матеріального заохочення спортсменів для досягнення високих спортивних результатів, протягом року виплачувались 40 щомісячних стипендій для спортсменів з олімпійських видів спорту (20 стипендій у розмірі шести прожиткових мінімумів, ще 20 стипендій – чотири прожиткових мінімуми), по 15 щомісячних стипендій для спортсменів з неолімпійських видів спорту та спортсменів з інвалідністю (чотири прожиткових мінімуми).

У 2020 році в Донецькій області започатковано стипендії і для тренерів: 20 – з олімпійських видів спорту (10 – у розмірі трьох прожиткових мінімумів, 10 – двох прожиткових мінімумів), по 5 стипендій для тренерів з неолімпійських видів спорту та тренерів, які опікуються спортсменами з інвалідністю (у розмірі двох прожиткових мінімумів).

Усього за 2020 рік на виплати стипендій спортсменам та тренерам витрачено 9580,9 тис. грн. з обласного бюджету.

На виплату одноразових грошових винагород за успішні виступи на міжнародних змаганнях з обласного бюджету торік виділили 1532 тис. грн.

► У 2020 році до Донецької обласної штатної спортивної команди резервного спорту з олімпійських видів спорту, формування складу якої розпочато в 2019-му, включено 24 спортсмени (20 штатних одиниць). Заробітну плату спортсменам-інструкторам за 2020 рік виплачено з обласного бюджету на суму 1431,3 тис. грн.

► У Донецькій області продовжується реалізація унікального в Україні проєкту щодо здійснення адресних виплат для придбання житла спортсменам і тренерам на умовах співфінансування: 50% – з обласного бюджету, 50% – з місцевих бюджетів, що було започатковано в 2019-му. У 2020 році програма охопила 2 спортсменів: майстра спорту України міжнародного класу з легкої атлетики Сергія Смелика (м. Бахмут) та майстра спорту України міжнародного класу з пауерліфтингу Костянтина Мусієнка (м. Дружківка). На ці цілі витрачено 921,6 тис. грн., з них 460,8 тис. грн. з обласного бюджету.

► У рамках реалізації діючих програм у 2020 році в регіоні побудовано та введено в дію 46 спортивних споруд. У тому числі: 2 льодових споруди (міста Краматорськ та Маріуполь), 16 мультифункціональних майданчиків для занять ігровими видами спорту (Покровськ – 3, Краматорськ – 4, Волноваський район – 2, по 1 одиниці – Вугледар, Добропілля, Селидове, Слов’янськ, Білозерське, Покровський та Нікольський райони).

У 2020 році в рамках реалізації національної програми Президента України «Велике будівництво» відкрито 5 сучасних стадіонів. «З нуля» збудовано критий футбольний стадіон у парку «Сад Бернацького» міста Краматорськ та стадіон у місті Волноваха по вулиці Донецькій, споруджено спортивно-оздоровчий комплекс у Краматорську по вулиці Парковій. Окрім цього, реконструйовано стадіон «Шахтар» в місті Селидове і стадіон імені Юрія Скиданова в місті Слов’янськ.

► Триває відновлення повноцінної діяльності Донецького обласного спеціалізованого коледжу спортивного профілю ім. С.Бубки, який після переміщення з Донецька отримує нове життя в місті Бахмут. Так, на 37% виконано роботи з будівництва нового учбового корпусу на 400 учнів та студентів – проєкт розпочато в 2020 році, він фінансується за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету.

► З метою сприяння подальшого розвитку велосипедного спорту в місті Лиман у 2020 році розпочато будівництво сучасного спортивного комплексу. Проєктом, що фінансується за рахунок коштів обласного бюджету, передбачено облаштування спеціалізованої велосипедної траси ВМХ та триповерхової адміністративної будівлі з гуртожитком і тренажерною залою.

 
 
 
05.03.2021

Новини

Перелік спортивних секцій для ВПО з Донеччини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах